Om oss

Vallens gård är och har alltid varit ett familjeföretag. Med Janne i spetsen, frun Linda och sönerna Henrik, Johan och Fredrik som alla har olika ansvarsområden inom företaget.

Men det var med Janne Hansson det började. Endast 18 år gammal bestämde han sig för att ta över familjegården Snaten i Vallsta. Året var 1981 och resan mot det som idag är Vallens gård påbörjades – parallellt med Jannes gymnasiestudier. Han examinerades som gymnasieingenjör, men har aldrig varit annat än bonde. Inifrån och ut. Det och entreprenör.

”Entreprenör är jag ända in i ryggmärgen. Jag ser möjligheter och vill utveckla de möjligheter jag ser. Det går alltid att ordna på ett eller annat vis” – Janne Hansson

En av dessa möjligheter dök upp 2001. Vallens gård i Ljusdal kom ut till försäljning och Janne slog till. Antalet mjölkkor var då 240, men utökades snabbt till 270 kor.

Sedan dess har verksamheten centrerats till Vallens gård, och på gården i Färila hemma hos Janne och Linda, där kvigorna huseras.

I dag finns det 2500 djur i företaget, varav 1200 är mjölkkor och där 1000 av dem är mjölkande.

Vallens gård är självförsörjande på grovfoder och brukar drygt 1500 ha åkermark och runt 1000 ha skog.

En av de satsningar vi har gjort, både när det kommer till hållbarhet och effektivitet, skedde 2017 när vi påbörjade arbetet med att installera mjölkrobotar på gården. I dag har vi 20 robotar i drift. Vi på Vallens gård funderar ständigt över hur vi kan utveckla vår verksamhet, hur vi kan se till att djuren har det så bra som möjligt, och att vår personal trivs på jobbet. Mjölkrobotarna möjliggör att vi kan ha ett helt annat fokus på djurens hälsa och välmående idag, vilket är otroligt viktigt för oss.

Taken på gården har ständigt utökats för att göra plats för en verksamhet som utvecklas kontinuerligt, och det senaste tillskottet började vi bygga under våren 2023 – en personalbyggnad med matsal, omklädningsrum, samlingsrum och kontor.

Välkommen till oss på Vallens gård, ett lantbruk i tiden!